ILikeEnglish : Ayat pertanyaan Ada ( Milik )



Salam... :)

wokey, jom arinie an nak ajar korg tentang...............

Ayat pertanyaan ADA ( Milik )

Jike korang still ingat g konsep verb to have iaitu :

i) Jika subjek singular, maka HAS dipkai masa sekrg(present tense) dan HAD bg masa lepas (past tense).
ii) jika subjek plural, HAVE dipakai bagi masa sekarang dan HAD masa lepas.

Peraturan menyusun ayat pertanyaan : 

VERB TO HAVE + SUBJECT + GOT(ANY) + OBJECT

Cth :

i) have you (got) a pen ? / Adakah awak sebatang pen ?
ii) Has that boy (got) any story books ? / Adakah budak lelaki itu buku-buku cerita ?

* Peringatan  : Got yg dalam kurungan ayat 1 dan 2, boleh digunakan atau ditinggalkan.

Sekarang, kita study plak peraturan menyusun ayat TIDAK ADAKAH..

Ia terbahagi kepada 2 cara :

a. Secara lisan.

VERB TO HAVE + NOT + SUBJECT + GOT + OBJECT

Cth :
a. Have not ( Haven't ) you got a pen ? / tidak adakah awak sebatang pen ?
b. Has not (hasn't) that boy got some/any books ? / tidak adakah budak itu apa2/sedikit buku-buku ?
c. Had not (Hadn't) your teacher a camera ? / tidak adakah guru awak sebuah kamera ?

* Bunyi bg perkataan - perkataan dibawah :

Hasn't - Hezen
Haven't - Heven't
Hadn't - Heden't

* Jika perkataan-perkataan itu diletakkan di AWAL AYAT, ianya menjadi AYAT PERTANYAAN.
   Jika perkataan-perkataan itu diletakkan di TENGAH AYAT, ianya bermakna TIDAK ADA. 
   Misalnya, Hasn't he got the book ? / Tidak adakah die buku ?... He hasn't got the book./ Dia tidak ada     
   buku.


b. Secara Tulisan.

VERB TO HAVE + SUBJECT + NOT + GOT(ANY) + OBJECT

Cth :
a. Have you not got any story ? / Tidak adakah awak buku-buku cerita ?
b. Has he not got any/some coloured pencils ? / tidak adakah die apa2/sedikit pencil warna?



Iklan tidak berbayar !

ILikeEnglish : Someone Like U ( Karaoke version )

Salam dan selamat ptg korang......

huhh, lame da rasenye xupdate entry... firstly, an nak MINTAK MAAF pade reader yg sentiase follow blog an pasal I Like English nie.. semenjak an wat entry pasal I LIke English, byk gak sokongan yg an dapat... Thankz ye give ur support.. :)

Okk... kebiasaannye, an update entry pasal grammar kan.. hah, arinie an nak ajak korang karaoke lagu english... motif an ajak korg karaoke bkan tuk buang mase, tp nk ajak korang lembutkan lidah ! hihiii.. yg da memg biase sebut english tuh, xkesah la kan... yg still terbelit2 lagi lidah nak sebut perkataan english, jom nyanyi cnie ! ^_^

Hope korang enjoy !

video

* An selalu gak nyanyi lagu nie.... kdang2 time kemas uma, an nyanyi... hihii.. lame2 lembut lidah nie.. first, kekok , nti lame2 korang akan rase sendiri kefasihan lidah korang berkate :D  
enth pe2 je an merepek nie kan? :D


Only u


Salam reader... ^_^

Arinie an nak citew pasal org yg an syg... an nak die tahu yg an sygkan die bkan tuk seketike, tp selame2nye.. Lagu nie an tuju khas wat Muhammad Ariff bin Osman..


Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu

Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia


Hati ini bukan milik ku lagi

Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan... kamu...


Sayangku 

Jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu




Haaaa... sapew thu lagu nie lagu pew? :) sape thu angkat laktop skrg ! hihiiii... mm ok an nak perkenalkan die pade korang semue.. 

An kenal die semenjak sem 4... Time tuh an nga praktikal... tp jgn salah anggap.. an bukan kenal die kat tempat praktikal.... :)  Mule2 an anggap die cam kwn jer... tp lame2 rase hub tuh jadik lain... dr segi msej die, layanan die.. semuenye berubah lebih dr kwn... hub nie da 1 tahun sengah... hope hub nie kekal sampai bile2... an xnk ade org len g bkak ati nie... die sorg jer leh terime an ape adenye... 

Mase an study dlu, die sanggup dtg dr Shah Alam ke Penang tuk jumpe ngan an... an ucapkan terime kaseh byk2 coz sudi n sanggup dtg.... terharu sgt2... xperna lagi ade laki yg sanggup wat cam tuh tuk an... :)

Sekarang an ngan die bru jer abes study... n sekarang ngah usahe mencari kerja... doakan kami dapat keje yg halal n bgos2 ye :) Law da dapat keje, kewangan pown da ok, insya 'Allah kami nk tamatkan zaman bujang.. Insya'Allah law jodoh panjang... Amin... 

Kat bawah nie an ade attachkan sekali  picture an bersame die... :)


Pantai Bersih 2011

Pantai Bersih 2011


Pantai Bersih, Pulau Pinang ( 2011 )


Raya 2012


Lastly, Jom dgr lagu Yuna nie.. an minat lagu nie.. :)







Apa??! Kita boleh tengok wayang dalam Facebook ?



Hei korang... !

Afdlin Shauki nak ajak korang tgk wayang UNTUK TIGA HARI kat FB ! Tgk sini tuk tahu beh lanjut --> Apa??! Kita boleh tengok wayang dalam Facebook ?  da bersedia tuk satu pengalaman tonton wayang kat fb yg baru? Jom tgk filem nie melalui aplikasi Astro First kat Fb dan saksikan mesej istimewa daripada Afdlin Shauki yg tersorok dalam babak-babak filem ni.. Jom ke https://apps.facebook.com/watchastrofirst/

Syarat - syarat :

- Terbuka kepada semua warganegara Malaysia di facebook !
- Korang xyah jadi pelanggan astro tuk menikmati servis ni !


Animasi paling sedih untuk ditonton



Salam reader semue ! haa korang... selalunye an update entry iLikeEnglish jer kan.. malam nie, an nak rest kan otak korang ngan satu video nie.. an pasti ramai yg akan mengalirkan air mate exspecially perempuan... :) td an ade tertgk video animasi nie.. So Sad :'( korang tgk laaa... sediakan tisu dlu taw.. hihiiii.. jom layan.......................





ILikeEnglish : A and An

Salam 1 Malaysia :)

Ok reader & blogger semue.. arinie kite study about...

A and AN

A and An bermaksud SATU yang diringkaskan dr perkataan ONE.  A and An bermakna, seorang, seekor, sebiji, sebatang, sepokok dan lain-lain lagi yg disebut sbgai penjuduh bilangan dalam bahase melayu.

A -  Digunakan pade perkataan yang dimulekan selain dari huruf vokal (a.e,i,o,u) dan pade perkataan yg dimulakan dgn huruf vokal tetapi tidak dibunyikan huruf vokal itu.  Contoh : a fox, a mouse, a table, a child, a *Unit ( a yunit ) and a *Europe ( a Yurope ).

An - Digunakan pada perkataan yg dimulakan dgn huruf vokal. Cth : an uncle, an aunt, an *heir ( an eir), an *hour ( an awa ), an ass.



ILikeEnglish : Much and Many

Today, we learn about....

MUCH and MANY (Banyak)

Much - ia digunakan pada benda-benda yg tak boleh dikira (Uncountable Nouns ).  Cth : sugar, water, milk and others.

Many - Ia digunakan pada benda-benda yg boleh dikira (Countable Nouns ). Cth : pen, table, book and others.

* a lot of - dipakai dgn Uncountable Nouns. Cth : a lot of rice.
   a large amount of- dipakai dgn U.N. Cth : a large amount of rain.
   a large quantity of - digunakan pada U.N. Cth : a large quantity of soap, a large quantity of rubber.
   a large number of - digunakan dgn Countable nouns and uncountable nouns.  Cth : a large number    
   of bees, a large number of cattle.

Little 
- Tidak banyak jika dipakai dgn U.N
- Kecil jika dipakai dgn C.N.
- Cth : He has little hope of passing for he is stupid ( U.N ), I have two little sisters ( C.N )  

A little 
- Maksudnya sedikit. Digunakan dgn C.N and U.N
- Cth : I buy only a little meat, We have a little time.

Few
- Tidak banyak.  Ia digunakan dgn C.N saja.
- Cth : Few Malays can read Chinese Characters.

A Few
- Sedikit, digunakan dgn C.N saja
- Cth : I have a few dollars left, He has only a few cents left.


                



Klik sini kalau anda rasa anda suka duit ^_^

Salam 1 Malaysia..

Samat ptg wat reader yg comel2 :)

Mesti korang semue terpikir2 or keliru ngan tajuk an wat kan.. Actually, an nak promote kat korang tentg SAYS.COM.. mungkin korang da thu lame bende nie tp lom join g.. ape g nak tggu.. ramai da join bende nie.. pada yg masih xthu lagi, sambung bace nie.. an bru je join bende nie bru 2 minggu.. da leh dapat byk duet.. 2 pown an jap2 rajin promote, jap2 xrajin nk promote.. bg blogger lak, says lebih menguntungkan jike dibandingkan ngan nuffnag.. nie buktinye :







Memang la sikit kan... tp lame2 leh jadi bukit... sorang klik, leh dapat 20 sen.. 20 sen? skitnye ?? nanti dlu.. cube korang fkir eh.. law 100 orang klik, kitew da leh dapat RM20.. hah.. byk gak tuh.. dr 20 sen ke Rm20.. 

Teramat mudah tuk masuk bende nie.. xperlukan duet n rajin sikit je.. duet masuk.. syok kan? Bile da daftar, FREE RM5 taw ! xtipu.. :D

nak join ke xnk eh? korang, peluang depan mate jgn dipersiakan.. dengan duet yg korang dapat, nti mane tahu leh back up duet kawen korang nti.. ade duet, mcam2 leh dapat.. hihiii.. 

Saya nak join ! tp mcam mane ? mai an ajar care nak daftar n camne nk dapatkan duet tuh.. gerakkan mate korang ke bawah sedikit.. hehee.. 

Cara - cara nak daftar :

1) Sign Up dlu..




2) Isi maklumat yg diperlukan..




3) Pas da sign up, korang kene verify kat emel dulu utk aktifkan akaun says korang :)


4) Pas tuh, korang masuk balek says, korang tgk kat belah atas, ade perkataan "SPECIAL".. nmpk kan?


5) Tengok gambar kat bawah nie, korang akan jumpe iklan2 nie.. pas tuh, korang tekan salah satu iklan yg ade tulis RM.. xkisah la RM5 ke RM10 ke.. pastikan yg da tulis complete tuh, xpayah share g.. coz law korang share pown, duet xkan masuk..



6) Next, korang tekan iklan tuh.. nti timbul camnie :


7) Bile korang tekan broadcast tuh, korang akan dapat link..

link dalam line merah tuh..

8) haa.. pas tuh korang share la link tuh kat fb ke, emel ke, twitter ke.. blog lagi la boleh kan.. wat la ayat yg power n kreatif supaye kwn2 korang berminat nak tekan link tuh... :)

Kelebihan daftar says.com :

1) Xperlukan modal
2) Daftar je, terus dapat RM5
3) Senang2 duet masuk law org klik iklan yg kite share
4) Sesuai utk mereka yg mencari duet poket/duet lebih
5) Duet tuk kawen ke.. hihii 

Ok, skrg da thu kan care2 nak daftar? Ape tggu lagi KLIK SINI ! tuk daftar  !!!

*Law xfaham gak, jgn segan silu tanye di komen entry kat bawah nie ye ^_^



ILikeEnglish : Makna dan kegunaan VERB TO HAVE

Salam 1 Malaysia..^_^

Dear, kali nie kite learn plak about...

VERB TO HAVE

Verb to have - Satu perbuatan yg menunjukkan "ADA" berkenaan dgn "milik". Ia digunakan utk menunjukkan kepunyaan atau pemilikan seseorang, seekor binatang dan sesuatu bende.

Yang dikatakan verb to have ialah HAS, HAVE, HAD.


Has  - Singular bg masa sekarang ( present tense ).  Ia digunakan kepada He, She, It dan semua subject yg singular.



Have  - Plural bg masa sekarang ( present tense ).  Ia digunakan kepada I, You, We dan They dan juga semue subject yg plural.



Had  - Singular dan Plural bg masa lepas ( past tense ).  Ia digunakan utk semua sucject sama ada manusia, benda atau binatang yang lebih dr satu ( plural ).




* Jika Subject itu nama orang, benda atau binatang yg Singular seperti :

Jusoh(seorang) atau seekor lembu atau sebuah rumah maka tiap-tiap yg satu itu dipanggil singular mestilah dipakai HAS utk masa skrg dan HAD masa lepas. Cth :

Salleh ada..    Salleh has...  Salleh had...
Lembu ada..   Cow has... Cow had...
Rumah ini ada..  This house has..  This house had..

* Sebaliknya, jika subject itu plural, hendaklah dipakai HAVE. Cth :

Salleh dan Salim ada.... Salleh and Salim HAVE...
lembu-lembu ada... Cows HAD..
Pokok-pokok ada.. trees HAVE..


ILikeEnglish : Singular and Plural

Salam 1 Malaysia ,

Ai korang.. watpe tuh? haa.. motif an wat entri pasal I LIKE ENGLISH nie, coz an nak start study balek grammar.. an sedar, an bkan seorang yg expert bi.. an memg xminat english, tp demi mase depan an, nak xnk, an kene learn gak bi nie ! ehemmm... Disamping tuh, korang pown leh fresh kan balek grammar english korang kan :) An xnk pandai sorg2, nak korang pandai gak.. tuh terpulang la kat korang nak study or x.. xde paksaan.. hihiii.. Jom, ape lagi.. jom la stdy bi.. tp before that....... sebut dlu, i LIke English !! one more, one more.. I LIke English !! aaa haaaa.. gud boy n gud girl :)

Dear, today we will learn about....

 SINGULAR and PLURAL

Singular - ertinya satu, ia digunakan kpd manusia, benda atau binatang yg satu (tunggal).
Plural - ertinya lebih dari satu, iaitu apa-apa yg lebih dr satu.

wokey, skrg kite tgk peraturan-peraturan bg singular kepada plural..

 1) Kat bawah nie, diberikan beberapa perkataan yang ditambah 'S' untuk menjadikan perkataan itu plural.




2) Jika satu-satu perkataan berakhir dengan 'S,CH,SH,C dan X', perlu ditambah ES untuk menjadikannya plural.



3) Jika satu-satu perkataan berakhir 'Y' dan didepan 'Y' itu ada salah satu huruf vokal (a,e,i,o,u) hendaklah ditambah 'S' dihujung perkataan untuk menjadikan ianya plural.



4) Jika satu-satu perkataan berakhir 'Y' tetapi didepan 'Y' adalah selain huruf vokal, hendaklah 'Y' itu ditukar menjadi 'i' dan ditambah 'ES' dihujungnye tuk menjadi plural.



5) Jika satu-satu perkataan berakhir 'O' haruslah ditambah 'ES' pade penghujung perkataan supaya ianya menjadi plural.



6) KECUALI jika satu-satu perkataan berakhir 'O' tetapi ditambah 'S' sahaja untuk menjadikan plural.

* Mosquito boleh ditambah 'S' or 'ES' jika hendak tukar kepade plural

7) perkataan yg hurufnya berakhir 'F/FE' , hendaklah 'F/FE' menjadi 'VES' untuk menjadi plural.




8) SESETENGAH perkataan walaupun hurufnye berakhir 'F' tetapi tidak ditukar kepada 'VES', ianya hanya tambah 'S' dihujung perkataan utk menjadikan ianya plural.



9) Dibawah ini adalah perkataan yg singular yang berlainan tukaranya jika hendak dijadikan plural.








Blog An sudah bertukar wajah

Salam blogger semue !

Alhamdulillah masih lagi dapat menghirup udare n menikmati pemandangan yg sweet arinie.. 
Sesweet korang.. tol x? :)

ok, entri nie cume nak gthu kat blogger semue xkire yg da lame kenal an or x.. an da tukar versi baru.. dlu nye patung bear yg comel.. tp kali nie lebih terarah kepade tema Ventage ! 

puas malam td upgrade.. tp blog an nie masih banyak g yg perlu dibaiki.. korang kene selalu jenguk la law nak tgk perubahan demi perubahan yg akan an baiki.. ngeeeeee ~

mm nmpknye an xde point penting nak dickap kan kat cnie.. insya'Allah an akan wat entri lagi tuk arinie.. semoge entri yg an wat, dapat memberi manfaat n info terkini kat korang :)

wokey, jom smile :)




An kembali lagi


Salam 1 Malaysia... 
waaa warne warni lak tulisan.. motif : supaye korang enjoy bace blog nieh ^_^


hohoo.. pe khabo korang? lame beno da rasenye x berblog nieh.. sejak awal bulan pose tuh... terus stop coz bz.. yg add an tuh, insya'Allah an follow balek.. ^_^ thankz ye follow blog an nie..


sape2 yg belom follow an lagi, mai la tekan butang follow kat belah atas belah kanan.. law an nga on9, sepantas kilat tangan an follow korang balek.. hihiiii...


Ini gambo xbape terang ma.. no edit2.. hehhehe.. nie time raye nie.. 

mm arinie an nak refresh balek otak nie.. maklumla da sekian lame xupdate entri.. :D pas nie an ade idea baru untuk post entri kat lam blog.. wait and see ya.. ;)

wokey, an xnk ckap panjang2 cam tali rapia.. hukhuk.. thu korang mesti akan bosan bace.. lumrah kan bace panjang2 cepat bosan lagi2 bende tuh xbest ^_~
len la org rajin n minat bace novel ! haaaa... 

eh, eh, eh..... sebelom mengakhiri pembacaan entri an nie, korang yg bek ati leh x tolong click kan link kat sebelah nie ? http://sy.my/5m7z :)
Tq ye click.. semoge Allah memurahkan rezeki korang.. Amin... ^_^