Berkat Membaca Doa Nabi Yunus



Salam dan selamat menyambut bulan ramadhan hari yg ke........ 12 :) ape cer ramadhan kali nie? ^_^ semoge semue diberikan keberkatan yeee.... 

Wokey tanpe berlengah, an ade satu bende nk diceritekan.... Arinie an belajo kete g seperti biase tiap rabu n khamis pade stiap minggu... setakat nie da 5 minggu an belajo kete... Alhamdulillah.. so far sooo goooood.. hiiii...

Nk dijadikan citewnye begini.....

kat tempat ambek lesen kete tuh, an dapat tenage pengajo nye yg sgt garang.... First time hidupkan enjin kete, pegang stereng, pijak clash, minyak n brek sendiri, bile wat silap skit, abes kene mara... bkan an sowg taw.. kwn2 an yg len pown xterkecuali.... bayangkan korg bwu belajo memandu kapal terbang, camne keadaan korang? gelabah xkeruan semue ade kan? cam tuh gak la an... sebelum nie memg xperna memandu kenderaan.... mane la thu selok belok kete nie.... hurmmmmmm... sepanjang 4 minggu telinga n perasaan an jadik seperti kaki ke atas, tangan ke bawah.. hhahaaa.. leh lak gitu eh? yg susah sgt bg an, adelah cabaran bukit tuh.... parking ok g.... time kat bukit tuh, hampir 3, 4 kali gak la enjin mati n kete ke belakang... lam ati dah menangis kuat dah bile pkcik tuh mara2 n nek bengang bile kene mara depan org ramai... huhhh.. dugaan !_!  tp bile cabaran kat jalan raye, an rase paling senang.. 

mm... Tp bile masuk minggu ke 5... an cube pujuk ati an.. AKU MESTI BOLEH ! YAKIN PADE DIRI SENDIRI ! AKU KENE BERANI ! LANTAKKAN APE YG PAKCIK TUH NAK KATE ! 

Dalam perjalanan ke tempat lesen memandu, an bace selawat dan doa nabi yunus byk2 kali...

Doa nie dapat menghilangkan segala masalah-masalah kite seperti hutang yang besar atau kecil, mengelakkan musibah yang besar, mengurangkan masalah-masalah yang susah utk diselesaikan atau ape jua sekalipun.  Berdoalah setiap hari sekurang-kurangnya 3 KALI SEHARI tak kire dalam keadaan ape jua pown terutamenye, sewaktu keadaan kite yang sangat-sangat memerlukan pertolongan dari Allah s.w.t.

hah, lom abes g... hehehee.. sambg balek cite... okkk ! lam kete, an bace byk2 kali doa nabi yunus tuh.... 

Tuptuptup... before tibe giliran an memandu kete, an bace lagi doa nabi yunus... bile tibe giliran an, an bace bismillah.... first lalu cabaran bukit dlu... bwu parking... bile an lalu cabaran bukit, alhamdulillah semuenye mudah an lakukan berbanding sebelom2 nie amat payah utk an lepas... sepanjang wat cabaran bukit, parking n jalan raye, xde langsung pakcik tuh mara2.... bile tamat giliran an, an rase lapang dada... Alhamdulillah... mungkin berkat bace doa nabi yunus tuh.. 

Korang2, korang cube la amalkan doa nie... Doa nie mampu membantu korang lam keadaan korang ketakutan, fikiran berserabut, ati xtenang dan ape2 lg laa.... 




Selamat beramal ye :) Doa kan an lebih ceap bawak kete dr sebelom2 nye... sekali korang doa kebaikan org len, 10 kali gande kebaikan tuh terbalek kat korang semule :) 

Baru Masuk Islam, dirikan masjid dari sabut kelapa untuk solat berjemaah



Subhanallah... mereka ini berasal dari Republik Togo, Afrika Barat. Mereka baru je masuk islam, pas tuh membangunkan masjid ala kadarnya hanye dari sabut kelape.

Orang yang baru menganut agame islam, sanggup dengan ape jua keadaannya mendirikan sebuah "masjid/surau" dari sabut kelape tuk mendirikan solat berjemaah..



" Maka nikmat Allah yang mana hendak kamu dustakan?" ( Surah Ar-Rahman, ayat 13

Dan berfirman lagi :

"Hai orang-orang beriman, barangsiapa yang murtad di antare kamu dari pada agamenye, kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum, Allah mengasihi mereka dan mereka mengasihi Allah, mereka lemah lembut terhadap orang beriman dan tegas terhadap orang-orang yang ingkar. Mereka berjuang pada jalan Allah, dan tidak takut akan cerca orang yang mencerca.  Demikian itu kurniaan Allah, diberikan kepada sesiapa yang dikehendakinya, Allah luas kurnianya lagi maha mengetahui." ( Surah Al-Maidah, ayat 54 ).


Samsung Galaxy S3 - Dihiris, Dijatuhkan, Ditenggelamkan, Dijirus air TAPI tetap OK ! Jom tengok sini !


Salam n samat ptg semue :)
Da 11 ari kite sume berpose kan.... maksudnye 2 da termasuk 2 minggu la berpose... Alhamdulillah masih dipanjangkan umo kite... okkkk, an xnk ckap panjang lebo kat korang.. thu mesti korang cepat bowink nti.. hihii..

kat bawah nie an selitkan beberape video nk tunjuk kat korang pasal ketahanan Samsung Galaxy SIII nieh.. first an xcaye, bile da tgk ngan mate an sendiri, bwu leh caye.. huhu.. sesape yg idamkan or usha2 nk beli hp nie, dipersilekan tgk :)

VIDEO 1 

VIDEO 2
VIDEO 3
VIDEO 4

Lawak Hantu Cermin

Salam korang yg chantek2 n kacak2.. :)
jom tgk video nie.. pasti terketawe... eh owg tergelak.. die terketawe lak.. hihii.. ape2 pown lah.. yg penting, korang kene tgk nie :D 

hahaha.. camne? terketawe x? huhu.. Btw, hope korang epy :)

Pelik ! Bela 500 Anak Patung Hidup


Salam.....
Huh, arinie byk lak informasi yg an nk kongsi... 
Hope korang xbowink dgn kesemue info ke, tips2 ke yg an kongsikan ngan korang.. :) 
Peace ! ^_^

Seorang wanita dengan 500 anak patung yang menyerupai bayi sebenar, menjaganya seolah-olah mereka benar-benar hidup, menyalin pakaian mereka, membasuh rambut dan membawa bersiar-siar di taman. Sambil menunjukkan anak patung yang berlumuran darah darah di apartmentnya di Stesen Island, Marilyn Mansfield, 33, berkate, die paling gembira dengan koleksi Krypt Kiddies dan Living Dead Dolls.

Wanita yang sudah bersuami dan ibu kepade 3 anak itu tak perna meninggalkan rumah tanpe membawe satu daripade anak patungnya menjadi barangan paling dicari oleh pengumpul. wah ! Awesome tol lah ! huhu..
Menurut arilyn, die mula jatuh hati kepade anak patung seram selepas menonton filem Hollywood yang diterbitkan 1980-an, iaitu Chucky.


"Sudah lama saya sukakan anak patung Chucky. Memiliki anak patung berwajah menakutkan di dalam buaian hitam sentiase menjadi impian saya," KatAnya.

Marilyn yang begitu taksub terhadap anak patungnya kini menjadikan hobinya satu perniagaan. Dia kini menghasilkan anak patung berwajah menakutkan dan menjualnya kepada pelanggan dengan harga mencecah AS$300 ( RM900).  Pengumpul anak patung itu juga taksub dengan anak patung seakan-akan bayi betul yang digelar 'lahir semula'.  Dia juga menghasilkan 'bayi potret' yang direka untuk kelihatan sama seperti anak pelanggannya.

" Bagi saya, lebih banyak kerja perlu dilakukan untuk menghasilakn anak patung yang kelihatan seperti bayi sebenar berbanding membuat anak patung yang berwajah menakutkan."

"Pendek kata, saya berdepan lebih banyak cabaran untuk menjadikan mereka benar-benar kelihatan seperti manusia, " Kata marilyn.

Menurutnya, die menerima pelbagai reaksi setiap kali membawa anak patungnye ke tempat awam. Ada yang terkejut, lebih-lebih lagi yang datang untuk mengagah 'bayinya'.


"Saya membawa mereka keluar bersame0same keluarge saya, meletakkannya ditempat duduk dalam kereta kadangkala di dalam kereta tolak."

"Saya tidak berniat mencari perhatian. Ia hanya membuatkan saya berpua hati. Dan jika orang yang menyangka anak patung itu bayi sebenar atau menyoal saya, saya akan memberitahu mereka bahawa ia hanya anak patung."

Seorang wanita yang melihat satu daripada anak patung saya beru-baru ini berkate, " Bayi anda kelihatan pucat. Dia sakit ke ? " Dia menyentuhnya dan menjerit apabila mengetahui ia anak patung," katanya.

Marilyn yang pernah muncul dalam rancangan 'Koleksi taksub Saya' terbitan TLC berkata, anaknya tidak pernah cemburukan anak pautngnya. Anak lelakinya berusia 7 tahun mempunyai koleksi anak patungnya sendiri manakala anak perempuannya berusia 12 tahun membantu Marilyn menyalin dan memandikan patung anak patung.

Menurut Marilyn, suaminya tidak berminat terhadap anak patung tetapi tidak kisah dengan 'keluarga' mereka yang semakin membesar.

"Saya dapat merasakan ketenangan denga memegang anak patung. Pengalamannya sungguh menarik," Katanya.

"Apabila anak anda masih bayi, ia masa yang istimewa. Dengan memiliki anak patung 'lahir semula', perasaannya ialah seperti masa istimewa sepanjang masa."


Mahukan Service kereta Percuma ? Jom Tengok Sini !



Salam korang :) dah kol 12 da haa.. pantas jer mase berlalu... wokey, bru je tak sat ( jap tadi ).. hehee.. bahase penang punya mai plok.. bru je jap td an terbace kat fb bende nie.. Tapi bagi yg mempunyai kereta PERODUA saje.... Untuk dapatkan keterangan lanjut, korang tekan link nie :



Tips Mengeraskan & Melicinkan Awning Tudung



Salam  and samat ptg semue.. diharapkan semuenye sehat2 belake.. pade yg demam, jage kesihatan ye... pantang jangan langgo jer.. mksud an, law korang batuk, jgn la minum air sejuk or air batu.... memg susah la nk sehatkan... minum air suam jer taw.. nti da sehat, korang nk minum air sejuk byk mane pown xdew sape nk mara :)

ok, ptg nie an nak share video ngan korang pasal camne nak keraskan & melicinkan awning tudung bawal korang... an pasti ramai di antare korang yg memakai tudung bile p mane2.. terutame pade yg bekerje.. mesti nk nmpk lawa jer kan? ^_^ yg student2 pown nk nmpk cantek gak law p kuliah tuh.. baru semangat nk belajo naik kan ? heheee.. ibaratnye, cam nk raye.. k, raye korang mesti pkai bju baru kan semue.. pe perasaan korang law pkai bju bru n berjumpe ngan family, kwn handai.. mesti semangat berkobar2 bile berjumpe.. :)

Ok, jom tgk video kat bawah nieh... nti korang bowink lak an membebel kat atas tuh.. hihiii..

ok, pasnie korang xyah risaw g law tudung korang xbetul... xperlu bersusah payah p bilik air betul2 kan tudung lam mase yg lame...:D

Jom Follow Sini !



Salam korang... mat petang...  ok, entri kali nie, an nak ajak korang follow blog kwan an sorang nieh,... nie kawan an mase study kat penang ari tuh... satu kelas ngan an... an anggap die nieh da cam adek an sendiri.. haa.. law korang ade terbace entri an yg bertajuk I LOVE U TOO , tu lah orangnye... sebelom nie blog an juge ade org tolong promotekan.. xlen xbkan pakcik an sendiri iaitu Nasir Hamzah.. lam blog, korang leh panggil die NH jer.. blog die mengisahkan kisah serammmm.... jom tgk blog NH skrg.. KLIK SINI ~

ok2.. kali nie, an lak yg promote blog org len... kite berbudi, orang berbakti x gitu? hahhaaa.. tol ker x pepatah an nieh...:D 

Pasnie dipersilakan sape2 jer leh la follow blog kwn an nie yeee.... disamping, same2 saling membantu meningkatkan blog kwn2 kite, kite dah leh dapat pahale kan :)

korang leh tekan link yg nieh tuk follow --> http://coolblogawa.blogspot.com/ :)



Gambar kat atas nieh profile kwn an tuh.. hihiiii.. jom terjah blog die sekarang !!!! 
Peace ;)


Gempa Lagi Di Acheh berkekuatan 6.6 Skala Richter

Salam korang... huh ! an baru jer dapat berite nieh td... wat pengetahuan korang, gempa nie jugak turut dirasai disemenanjung utare tanah air.. gerun an dgr.. mane tak nye, an sendiri pernah merasai gegaran kat penang sewaktu an study... satu time semester 2 n g satu, semester 6.. time semester 6 la paling kuat gegaran sebanyak 8.9 skala richter ! time tuh kecoh tsunami nak nek pulau pinang... kecut perut di watnye... kat bawah nie, an ambek dr berite harian punye :

JAKARTA : semua pelajar Malaysia di Medan, Sumatera Utara dan Acheh, Indonesia dilaporkan selamat dalam kejadian gempa bumi berkekuatan 6.6 pada skala Richter yg berlaku di Aceh selatan pagi ini.




Semasa kejadian pada 11.34 pagi waktu tempatan itu, mahasiswa Malaysia di Medan yang sedang menduduki peperiksaan, bergegas keluar dari dewan peperiksaan ke kawasan lapang Universiti Sumatera Utara (USU).

Gegaran gempa bumi itu dirasakan di kawasan Medan kerana kedudukannya yang bertentangan dengan pusat gempa yang berlaku di 127km barat daya Medan dan 1,417km barat laut Jakarta itu.

Pengarah Education Malaysia (EM) (dulu Jabatan Penuntut Malaysia), Indonesia, Prof Madya Dr Juzhar Jusoh, berkata sehingga kini belum ada sebarang laporan mengenai kecederaan atau kerosakan harta benda yang membabitkan mahasiswa Malaysia.



Sementara itu, pelajar Malaysia di Aceh langsung tidak merasai gegaran gempa bumi itu kerana kedudukan mereka jauh dari pusat gempa. 

Mengikut rekod daftar EM Indonesia, ada seramai 1,535 pelajar Malaysia di Medan dan 62 orang di Aceh. 

Pihak EM Indonesia dengan kerjasama Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta dan Konsul Jeneral Malaysia di Medan terus memantau keadaan para pelajar kedua-dua kawasan itu berikutan gempa bumi yang terbaru itu. 

Pihak berkuasa Indonesia tidak mengeluarkan amaran tsunami dalam kejadian gempa bumi itu.


Lelaki Bulu Terlebat Di Dunia Miliki Isteri Cantik



Salam korang and selamat ptggg... entri nie an dpat dr satu page.. dimane laki nie walaupown byk bulu di badannye, tetapi mampu mendapatkan wanita cantik lam hidupnye.. itulah kate orang kan.. law jodoh xkemane.. xsemestinye org tuh hodoh, die akan dapat yg hodoh gak.. so, kite xleh le pandang rendah kat org2 yg kurang sempurne drpade org len.. 

jom tgk pic kat bawah :




Laki nie berasal dr China yg bername Yu Zhenhuan.. Dia skrg berusia 34 tahun yang dipenuhi bulu hampir 96 peratus di badannye oleh sebab hormon.  Namun, lelaki ini biarpown keadaannya begitu, ini mengundang rezeki kepadenya apabile ia bergelar penyanyi dan pelakon sejak usianya 7 tahun.. Bagaimanepown, hasratnye tuk jadi bintang terkenal tidak kesampaian oleh kerane pengarah drama 'The monkey King' mengenepikannya kerane disifatkan sebagai tidak menarik.

Yu terpakse menjalani 5 pembedahan bagi membuang rerambut yang menutupi hidung selain rawatan memulihkan gusi serta giginya. Badannya diliputi purata 41 rerambut setiap satu sentimeter persegi. Dia juge pernah menjalani rawatan mengurangkan bulu matenye serta kening yang terlalu panjang sehingge menutupi matenye.  xcukup dengan itu, Yu terpakse menjalani pembedahan membuang bulu dlaam telinganya yg hampir menjadikkannya pekak.

"Ketika kecil, ramai yang sering menghina saya. Mereka menggelar saya pelbagai nama-orang zaman batu. Adakalanya, kerana terlalu geram, saya melawan dengan membaling batu. Saya juga sering disisihkan dan suke berkurung dalam rumah. tapi lama-kelamaan, saya sedar, saya patut tebalkan muka dan melayan karenah mereka. Pedulikan kata orang".



Pe2 pown, Yu sgt beruntung kerane mempunyai isteri yang cantik dan terime Yu seadenye...

2 diaaa.. penuh ngan dugaan n cabaran kan... kite nie da beruntung n bersyukur patotnye da dijadikan sempurne camnie...:) 








Video Majlis Perkahwinan Syafiq ( 16 Tahun ) & Yana ( 14 Tahun )

Salam korang :) haaaa entri kali nie berbeza skit kan.. hihi.. bwu jer jap td an tgk video nieh.. mesti korang semue teruje nak tgk video nie kan ? pew2 pown memg sweet lahh dieowg nieh.. dah sampai jodoh dieowg kan.. kite xleh mengate.. masing2 ade jodoh mereke sendiri.. semue tuh kuasa Allah... semoge jodohnye berkekalan & bahagie idup lam rumahtangge :) jom kite saksikan.........

Kat cnie, an nk selitkan sekali kebaikan kawen mude nieh :
1) Meramaikan manusia atas bumi atau spesifiknya membanyakkan zuriat umat Nabi Muhammad S.A.W.  Sesungguhnya Nabi S.A.W bangge dengan umatnye yg ramai di hari akhirat nanti.
2) Mengurangkan dan menghapuskan gejala sosial.
3) Membantu memberi ketengangan hidup, kasih sayang dan ketenteraman.
4) Elak mendekati zina.
5) Ibadah yang bergande pahalenya dan lebih khusyu'.
6) menjage keturunan.
7) Dapat mengeratkan silaturrahim.
Camne? mungkin ade sesetengah org suke mengate, " cepatnye kawen", " mude2 g dah nak kawen", dan macam2 g... kite xleh ckap cam tuh.. dah memg ketentuan jodohnye cepat.. watpe kite nak mengate lak kan... Lagi cepat kawen, lagi bgos la.. 
teringat lak an pasal ceramah ustaz kazim.. pasal kawen lambat org mengate, kawen cepat org mengate.. hikhik... k2.. an xnk wat ceramah panjang2 kat cnie.. an manusie biase dan masih lom ckup ilmu agame di dade.. dan an cube utk mencari keredhaan Allah... lagi2 bulan pose nie..:) 
Kat bawah nie lak, an ade selitkan sekali hukum2 perkahwinan lam islam :
WAJIB - org yg mempunyai nafsu yg kuat sehingge boleh menjatuhkan ia ke lembah maksiat sedangkan ia seorang yg mampu.  Mampu bermaksud, mampu membayar mahar ( mas perkahwinan ) dan mampu memberi nafkah kepade isterinya.
SUNAT - orang yg mampu tetapi dapat mengawal nafsunya.
HARUS - Orang yg tidak ade padenya galakan dan bantahan utk berkahwin dan ini merupakan hukum asal perkahwinan.
MAKRUH - Orang yg tidak berkemampuan dari segi nafkah batin dan lahir tetapi sekadar tidak memberi kemudaratan kepade isteri.
HARAM - Orang yg tidak berkemampuan utk memberi nafkah batin dan lahir dan ia sendiri tidak berkuase ( lemah ), tak mempunyai keinginan berkahwin serta akan menganiaya isteri jika dia berkahwin.
wokey.. rasenye cukup sampai cnie jer an nak share :) 
k, tataaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D

Santaikan diri dengan Photo Pelik

Salam... ptg nie an nk ajak korang bersantai dengan melihat beberape gambar yg pelik.. Jom tgk :)















Kad Raya Hard Copy ? Releven lagi atau Tidak ?

Salam semue.. pejam celik, pejam celik.. da 2 3 hari kite berpose kan.. camne pose kali nie? Didoakan kepade semue yg berpose, moge diberi keberkatan terhadap dirinye..  Amin...

huh, mate da mule layu sebenarnye nieh.. tp gagahkan gak nk wat entri ! hehee.. ok.. law kite tgk tajuk kat atas tuh, mesti korang tertanye2 n nk carik jawapannye kan?

Sebelom tuh, mai kitew cuci2 mate sat tgk gambo2 kad2  raye... teringat plak kan dlu kecik2 tiap kali raye jer, mesti dapat kad raye... :)




Hihiii... nie gambo hiasan jerrrrr ~

Cer kitew tgk zaman sekarang... semuenye gune hujung jari jer haa.. buktinye xyah tgk orang len, tgk jer kite sendiri.. korang wat blog menggunakan jari kan? :D 

Persoalan yg kite nak tgk skrg, releven lagi ker pakai kad raye sempena menjelangnye ari raye ? maksud an, kad raye on9... bkan kad raye yg kitew leh sentuh di alam nyate niee... :)

Skrg teknologi ade jer kat ne2.. ditambah g skrg masing2 mempunyai akaun Facebook, Twitter, email and BLOG ! hihi.. jadi memudahkan mereke2.. cthnye kat FB, korang leh bg kad raye soft copy just dgn tag kad raye tuh kat korang... ade sesetengah mungkin lebih menggemari care camnie coz xperlu mengeluarkan wang, mudah n cepat.. Tp kesilapan juge boleh berlaku.. law kad raye on9, ia mudah dilupekan.. korang ingat x sape yg perna tag kad raye kat korang thun lepas? berbanding pule yg hantar kad raye kat korang di rumah beberape tahun lepas ? 

ok, skrg tgk lak pendapat an.....
bagi an, an beh suke dapat Kad raye hard copy punye ( Original ) ! yg leh disentuh senang ckap.. 
Law kad raye Hard copy, kite leh lukis2, warne2 kan... selain tuh,  bile kad raye hard copy diberi kat kite, dah tentu ucapan yg terkandung lam kad tuh khas tuk kite je.. xde org len yg thu kecuali kite bagithu :) tol x? Law kad raye on9, kate2 xmenunjukkan bahawe ayat tuh ditujukan kat kite sorg.. maksudnye ber share2 laa... 

Wokey ! camne? pe pendapat korang lak? 
Sebelom tuh, an nk ckap skit nieh.. an xkisah law korang nk hantar kad raye soft copy / dari 0n9... entri kali nie bkan nk boikot ke ape.. tp just pendapat.. hihiii... 

Jom bg pendapat korang kat bahagian komen :)
Sharing is caring meh ^_^



Cara memasak Asam Pedas Johor :)

Salam semue :) huh, an bwu jer pas masak lauk tuk berbuke nti... lauknye ade di tajuk atas tuh.. ASAM PEDAS JOHOR.. ^_^ haa xlame g nk berbuke dah... jom tgk resepi2 asam pedas nieh :

Bahan-bahan :

- Lade yang siap dikisar ( ambek lam 3 sudip )
- Air asam jawa ( ambek asam jawa lam segenggam n then ramas2 bersame air dalam satu mangkuk )
- Garam dan ajinomoto
- Ikan/ayam
- Air semangkuk
- Minyak
- Bawang kecil 1 biji & bawang putih 1 biji  ( dihiris halus )

Cara-cara memasak :

- First, korang letak dan panaskan minyak.... 
- Agak2 bile da panas, korang masukkan bawang yg dah siap dihiris halus tuh supaye bau naik.. kacau sampai separuh hangus.. maksudnye, jgn sampai hangus lak.. 
- Bile bau dah nek, korang cepat2 letakkan lade..
- Tunggu sampai lade tuh  garing2... sambil tuh korang kacau2 kan lade tuh...
- Pas dah garing,  korang leh la letak air asam jawa... 
- Dah letak air asam jawe, terpulang kat korang samade nak letak ikan/ayam dlu or nk letak air dlu.. law nk letak air dlu, pas letak air, korang letak jer ikan/ayam.. law korang nk letak ikan/ayam dlu, korang letak air lak... mm.. xsusah kan.. tp an biase letak ikan/ayam dlu bwu letak air... 
- Haa... pas tuh korang bwu la letak garam n ajinomoto secukup rasew k... 
- Biarkan lam mase 10 minit ( bg ikan )... 20/30 minit ( bg ayam )..
- Ehh.. sebelom terlupe, law korang nk asam pedas nieh lagi sedap, sebelom angkat lauk nie, korang letak la daun Limau or daun kesum ! huh, lagi berselere la korang taw :)


Tarrraaaa !!! sedap kan :)

ok, nie jer care wat asam pedas johor.. korang try laaaa... mesti ari2 nak.. eh, yekew? hheheee.. whatever laa.. ok, SELAMAT BERBUKE DI HARI PERTAME POSE ! :D

Cara Betul Diet di Bulan Ramadhan ~

Salam ramadhan semue :)
sedar xsedar, dah separuh ari kite menahan lapar dan dahage... haa ok.. entri kali nie, an nak ajar care diet yg tol kat korang.. terpulang la kat korang same ade nak ikot or x.. 

ehem ! an thu di antare  korang2 nie yg nga bace entri nie, mesti mempunyai niat nk kuruskan or turunkan berat badan time bulan pose nie kan.. nie la saat nye.. an pown nga usahe nk turunkan berat nieh.. bdan dah nek ! hukhuk.. tp nawaitu kitew jgn lak terpesong dr nawaitu asal kite.. mksud an, jgn sampai niat sbenar kite ( niat pose kerane Allah ) bertukar kepade pose kerane nk diet... salah tuh.. sebenarnye, disamping pose kerane Allah, kite nk turunkan berat bdan kite... ^_^ ade fham ? hehheee.. 

dah tanpe berlengah, mai tgk tips kat bwah nieh :

Gambar hiasan


1) Kurangkan Kuantiti Nasi

hah.. yg nie penting.. korang law nk turunkan berat bdan, mestilah kurangkan mkn nasik... law sebelom nie korang mkn nasi 1 pinggan, cer kurangkan sikit kuantiti nasik tuh.. korang leh try slow2.. mksud an, hari ke hari.. an dlu perna diet dgn mengurangkan kuantiti nasi isitu mkn nasi just 1 senduk kecil jer.. mase tuh memg terseksa perut kan.. hihii.. tp an kuatkan disiplin diri.. Alhamdulillah sebulan pas tuh, bdan turun 5 kg ! haa byk gak tuh kan.. bkan seng nk turun cam tuh lam mase sebulan.. 


                         

2) Kurangkan minum air manis

ok ! perkare kedue yg penting, minimumkan jumlah pengambilan gule.. pose nie, korang cube disiplinkan diri jgn minum air manis2.. an thu, memg susah sgt nk tinggalkan air manis time pose nieh.. an pown cam tuh gak.. coz bulan pose nie nafsu nk mkn bile berbuke mendadak ! cthnye, bile nk p bazar2, bile nmpk air or makanan2 yg sedap, pantang, mesti nk beli.. tol x? hehehe.. mm.. law korang nk turunkan bdan cepat, korang berbuke dgn minum air masak.. law xleh ikot gak, korang leh minum air manis.. tp jgn minum byk taw ! n then, korang cube ilangkan perasaan nk minum air manis tuh dr hari ke hari... 



3) Sahur dengan Quaker Oats

haaaaa... tips g nieh law korang leh ikot, ikot laaa.. oats bkan jer leh turunkan kadar kolestrol korang.. tp leh bg tenage gak taw... same jer cam nasi.. korang try la amalkan mkn quaker oats time bersahur.. sebulan law korang amalkan camnie, insya'Allah berat akan turun.. an sendiri perna try wat camnie.. tp bkan lam bulan pose laa... an wat time diet dlu... same cam citew an kat atas tuh.. 5 kg turun ! mkn nasi tengahari sesenduk.. tuk breakfast, an mkn quaker oats.. :) nk ingatkan nieh ! korang jgn anggap sahur tuh remeh2 jer taw.. coz bersahur tuh same pentingnye dgn sarapan pagi.. ia akan membantu badan mengimbangi zat gizi yg xdiperolehi tubuh selame sehari berpuase. jadi, bersahur bkan tuk kenyang semate2, malah lebih kepade makanan yg bergizi tinggi.. 


4) Exercise

wat surirumah or sape2 la yg duk dirumah, cube perbanyakkan lagi aktiviti mengemas uma... sampai dapat mengeluarkan peluh... disamping nk turunkan berat badan, uma pown da bersih n chantek... bile dekat raye jer, korang xpayah nk kelam kabut chantekkan uma lagi kan... :) exercise len yg korang leh wat, seperti main badminton ker, senam aerobik ker.. law takot kehausan, korang wat la aktiviti tuh time ptg... ok ? ;)

   
5) Banyakkan menu buah-buahan dan sayur-sayuran

Sebelum makan, an sarankan korang makan buah-buahan dulu.... sebenarnye, buah-buahan patot dimakan sebelum makan makanan berat bkan selepas makan taw.. law korang nk thu nape? klik link kat sebelah nieh http://www.suarapeople.com/2012/03/khasiat-makan-buah-sebelum-makan-berat/ :)

OK... 2 jer yg an nk share wat kali nie... By the way, selamat berbuke pose nti yer.. :)

Salam Ramadhan & Panduan Solat Tarawih

Salam n samat petang korang... :)  Alhamdulillah akhirnye siap gak menaip pasal entri arinie.. penat gak lame xmenaip nieh.. hihiii.. mmm lame dah rasenye an xwat entri.. eh yeke ? hahhaa.. akhir2 nie an bz skit laa.. an ade praktikal kete smlm n ari tuh.. blek jer mesti penat.. dikesempatan nieh, sejak an wat entri pasai lyssa tuh, alhamdulillah kwn makin bertambah2.. thankz yer pade yg sudi jadi kwn an n jengok ke blog n yg xseberape nieh.. byk g yg perlu an make up2 kan blog nieh :) ok2, dah2.. jom p ke tajuk asal kite iaitu Salam Ramadhan & Panduan Solat Tarawih... 

Ape tuh Solat Sunat Tarawih ?
- Maksudnye,solat dengan rase senang dan kelapangan hati selepas solat fardu isya'.

Tujuan ?
- Untuk memberi peluang dan galakkan kepade umat islam supaye mengisi waktu yang terluang di dalam bulan ramadhan.

Lailatul Qadr :
- Ini adelah keistimewaan dalam bulan ramadhan iaitu rahsia Allah SWT menurunkan malam lailatul Qadr dalam salah satu malam dalam bulan ramadhan tersebut. Dalam surah Al-Qadr, Allah SWT menjanjikan bahawa mereke yg beramal diberi ganjaran pahala seperti beramal ibadat selama 1 000 atau 83 tahun.  Walaubagaimanapon, hanya Allah SWT yg mengetahui bile malam Lailatul Qadr diturunkan.. Menurut para ulama, Lailatul Qadr diturunkan pada salah satu dr sepuluh malam terakhir bulan ramadhan..

Fadhilat :

Sabda Rasulullah SAW : " Sesiapa yang mendirikan solat tarawih pada malam hari di bulan ramadhan denga  penuh keimanan dan ikhlas, maka Allah mengampunkan segala dosanya yg telah lalu. "

kelebihan solat Tarawih :-

Malam ke 1 : 
Diampuni dosa2 org yg beriman sebagaimana keadaannya bru dilahirkan.

Malam ke 2 : 
Diampunkan dosa org2 yg beriman yg mengerjakan solat Tarawih, serta dosa2 kedua  ibubapanya.

Malam ke 3 : 
Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yg mengerjakan solat tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam2 yg lain, semoga Allah mengampunkan dosa2 mereka.

Malam ke 4 : 
Org2 yg mengerjakan solat tarawih akan memperolehi pahala sebagaimane pahale org2 yg membace kitab-kitab taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

Malam ke 5 : 
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala org2 yg mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.

Malam ke 6 : 
Allah SWT akan mengurniakan kepadanya pahala seumpana pahala malaika2 yg bertawaf di baitul makmur serta setiap batu dan tanah berdoa utk keampunan org2 yg mengerjakan tarawih  malam itu.

Malam ke 7 : 
Seolah2 ia dapat bertemu dengan nabi Musa a.s serta menolong nabi itu menentang musuhnya Fir'aun dan Hamman.

Malam ke 8 : 
Allah SWT mengurniakan pahala org yg bersolat tarawih sebagaiman pahala yg dikurniakan kepade Nabi Ibrahim a.s.

Malam ke 9 : 
Allah SWT akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

Malam ke 10 :  
Allah SWT mengurniakan kepadenya kebaikan dunia dan akhirat.

Malam ke 11 : 
 Ia meninggal dunie di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

Malam ke 12 :  
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dgn muke yg bercahye2.

Malam ke 13 :  
Ia akan dtg pade hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dr sebarang kejahatan dan keburukan.

Malam ke 14 :  
Malaikat2 akan dtg menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah SWT tidak akan menyesatkan mereka.

Malam ke 15 :  
Semua malaikat yg memikul 'Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaye Allah mengampunkannya.

Malam ke 16 :  
Allah SWT menuliskan baginya dari kalangan mereka yg terlepas dr api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

Malam ke 17 :  
Allah SWT menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-nabi.

Malam ke 18 :  
Malaikat akan menyeru : Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha dgnmu dan dgn kedua Ibubapamu ( yg masih hidup atau sudah mati ).

Malam ke 19 :  
Allah SWT akan meninggikan darjatnya di dalam syurga firdaus.

Malam ke 20 :  
Allah SWT akan mengurniakan kepadanya pahala seperti org yang mati syahid dan org2 soleh.

Malam ke 21 :  
Allah SWT akan membina utknya sebuah mahligai di dalam syurga yg diperbuat dr cahaya.

Malam ke 22 :
Ia akan dtg pade hari kiamat di dalam keadaan aman dr sebarang huru-hara pada hari tersebut.

Malam ke 23 :  
Allah SWT akan membina utknya sebuah bandar di dalam syurga daripde cahaya.

Malam ke 24 :  
Allah SWT akan membuka peluang utk 20 tahun ibadat bg org2 yg mengerjakan solat  Tarawih pade malam tersebut.

Malam ke 25 :  
Allah SWT akan mengangkat seksa kubur darinya.

Malam ke 26 :  
Allah SWT akan mengurniakan pahala 40 tahun ibadat bg org2 yg mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

Malam ke 27 :  
Allah SWT akan mengurniakan kepadenya kemudahan utk melintasi titian sirat sepantas kilat.

Malam ke 28 :  
Allah SWT akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

Malam ke 29 :  
Allah SWT akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yg mabrur.

Malam ke 30 :  
Allah SWT akan memberi penghormatan kepada orang yg bertarawih pada malam terakhir dgn firman-Nya ( yg bermaksud ) : Wahai hamba-hambaku ! makanlah segala jenis buah-buahan yg Engkau ingini utk dimakan di dalam syurga dan mandilah di dalam sungai yg bernama salsabil serta minumlah air dari telage yg dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w yg bername Al-Kautsar.

Hukum :
- Sunat muakkad ( sunat yg sangat dituntut ) bg lelaki dan perempuan.

Waktu :
- Selepas selesai solat isya' serta sunat-sunatnya, sehingge terbit fajar.

Rakaat :
- Leh dibuat 8 rakaat dan juge boleh dibuat 20 rakaat.

Dua Rakaat Satu Salam :
- Solat tarawih hendaklah dikerjakan setiap 2 rakaat satu malam.  Law korang solat 20 rakaat bererti, 10 salam la.. :)

Kaifiat Solat Tarawih :

Lafaz dan niat : Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat kerana Allah taala.



Bacaan Ayat/Surah-surah :

Selepas membace Al-Fatihah pade tiap2 rakaat, sunat membace ayat-ayat atau surah d dlam Al-Quran.

Bacaan Surah Malam 1 hingge 15 Ramadhan :

Rakaat 1 --> Surah Attakathur
Rakaat 2 --> Surah Al-Ikhlas
Rakaat 3 --> Surah Al' Asr
Rakaat 4 --> Surah Al-ikhlas 
Rakaat 5 --> Al-Humazah
Rakaat 6 --> Surah Al-ikhlas
Rakaat 7 --> Surah Al-Fill
Rakaat 8 --> Surah Al-ikhlas
Rakaat 9 --> Surah Quraisy
Rakaat 10 --> Surah Al-Ikhlas
Rakaat 11 --> Surah Al-Maa'un
Rakaat 12 --> Surah Al-Ikhlas
Rakaat 13 --> Surah Al-Kauthar
Rakaat 14 --> Surah Al-Ikhlas
rakaat 15 --> Surah Al-Kaafiruun
Rakaat 16 --> Surah Al-Ikhlas
Rakaat 17 --> Surah Al-Nasr
Rakaat 18 --> Surah Al-Ikhlas
Rakaat 19 --> Surah Al-Masad
Rakaat 20 --> Surah Al-Ikhlas

Bacaan surah malam 16 hingga 30 ramadhan :

Rakaat 1 --> Surah Al-Qadar
Rakaat 2 --> Surah attakathur
Rakaat 3 --> Surah Al-Qadr
Rakaat 4 --> Surah Al-'Asr
Rakaat 5 --> Surah Al-Qadr
Rakaat 6 --> Surah Al-Humazah
Rakaat 7 --> Surah Al-Qadr
Rakaat 8 --> Surah Al-Fiil
Rakaat 9 --> Surah Al-Qadr
Rakaat 10 --> Surah Al-Quraisy
Rakaat 11 --> Al-Qadr
Rakaat 12 --> Surah Al-Maa'uun
Rakaat 13 --> Surah Al-Qadr
Rakaat 14 --> Surah Al-kauthar
Rakaat 15 --> Surah Al-Qadr
Rakaat 16 --> Surah Al-Kaafiruun
Rakaat 17 --> Surah Al-Qadr
Rakaat 18 --> Surah Al-Nasr 
Rakaat 19 --> Surah Al-Qadr
Rakaat 20 --> Surah Al-Masad

mm.. jom kitew same2 amalkan solat tarawih nieh :) 
Salam ramadhan wat semue.. ;)


Percaye atau Tidak ? 25 Tahun hanya minum milo ~


Salam... pe khabo korang? :) 
mmm.. ptg nieh an rase penat n mengantok jer... tp xpew.. an gagahkan gak nk wat satu entri nieh pasal sorang mamat nie, die hidup hanye minum milo ! terkegot gak kan an tgk.. hehee.. then cepat2 nk kongsi citew nieh kat korang.. jom tgk video die... semuenye die terang lam video nieh.. jommmmmmmmmmm dgrr... ;)


Jom Vote Blogger Comey nieh : LyssaFaizureen :)

Salam korang.. aiii mat mlm.. eh mlm ker? dah 12.08 pagi dah nieh... hihii.. okkk.. skrg an nak ajak korang vote lyssa.. korang semue mesti kenal kan lyssa nieh.. :) yg xkenal lagi or new blogger.. leh klik link an bg nieh tuk direct ke blog lyssa... http://www.lyssasecret.com/  hah? vote tuk pew?? wat pengetahuan korang, lyssa berjaye menjadik Top 5 lam Levi's Curve ID Blogger Award ! tahniah tuk lyssa.. Kecik2 tp serbe boleh.. kagum ngan die :) 

Let's start.. mai ikot care nk vote . . . .

1) Korang wajib p link kat sebelah nieh --> http://www.eh.com.my/levis-curve-id-blogger-award-undi

2) Haaa, then korang tekan LOGIN HERE.. cam pic kat bwah nieh :


3) Register dlu taw..


4) Pas dah tekan register, nti korang kene isi maklumat yg die nak.. nti korang isi la.. n then, pas register successfully, korang p emel korang, n korang akan jumpew cam nie :


5) korang tekan CLICK HERE ( yg ank panah tunjuk )..
6) Then, korang login balek, gune email yg korang register td tuh..
7) Tekan name LYSSA, and tekan VOTE !

Huh, siap dah.. senang kan? ape lagi ? cepat vote lyssa ! vote ari2 taw.. tarikh tutup 31 julai 2012.. korang xkene byar pown law vote nieh.. malah leh dapat voucher law terpilih ! 

Mai pakat mai vote lyssa comel tuh ^_^

Anda Penat ? Amalkan Tips ini


Salam and samat ptg korang.. ok, first.. an yakin antare yg bace entri nie 98% berase penat skrg kan.. xkire la student ker, surirumah ker or pekerje2 yg sedang menjalankan tugasnye... jom amalkan tips yg an nk bg.. pade yg muslim, leh la amalkan ye . . . . . . .

[ Subhanallah 33 kali,  Alhamdulillah 33 kali,  Allahuakbar 33 kali ]

Korang leh bace pade tiap malam before nk tidow taw.. Lakukanlah ngan penuh ikhlas dan istiqamah.. maksudnye, secare berterusan... yg an thu, law kite amalkan, pg esoknye law kite nk lakukan sesuatu, kite akan rase gembire n bersemangat nk wat keje.. jadi skrg, leh la kite amalkan same2 ye.. xrugi malah dapat pahale kan ^_^


Jom cari muka orang dalam gambar ini !

Salam... ai korang.... Jom carik rupe org lam gambo kat bawah nieh ! sape dapat die yg terror :)


camne?? jumpe x?? 

AWESOME ! Rumah Piano di China

Salam.... wokey, entri kali nie nak korang tgk betape unik nye rumah piano kat China nie.. chantek kan ?
Jom tgk g..





Utk pengetahuan korang, Rumah Piano nie direka oleh Pelajar Fakulti Reka Bentuk Senibina Hefey Universiti Teknologi dengan syarikat " Huainan Fangkai Hiasan Projek Co". Rumah Piano nie terletak kat Huainan Bandar Provinsi, China.  ia dicipta bagi pencinta muzik dan menyediakan kemudahan untuk pelajar muzik di kolej.  Rumah piano terdiri daripada dua alat muzik biola yg telus bersandar di Piano.  Ia telah dibina oleh Kerajaan negare itu untuk menarik minat ke kawasan yg baru dibangonkan tuh...



16 langkah Manjadi Pelajar Cemerlang Dari Dato' Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah

Salam dan samat tengahari korang  . . . . . . . . :) wokey ! jom arinie kite pakat bace tips2 camne nak jadik seorang pelajar yg cemerlang... an yakin law korang cube amalkan.. insya'Allah berkesan.. lagi2 tips nie dtg dr pakar motivasi yg terkenal kat Malaysia nie kan... xyah ragu2 g.. n follow jer step2 yg an akan share nie kat bawah :

1) Bace menggunakan jari telunjuk.
2) Ingat semue ape yg dah kite bace.
3) Buat peta minda.
4) Ingat balek peta minda.
5) semak peta minda.
6) Jika dalam kelas, dapatkan tempat duduk depan@tengah..
7) sebelom study sesuatu topik, study terlebih dahulu di rumah..
8) Ulangkaji semule ape yg telah diajar guru/lecturer, dirumah..
9) Study dalam mase singkat :
      Contoh - 20 minit ( Study )
                  - 2@3 minit ( rehat )
10) Study mengadap ke kiblat dan tingkap..
11) Sebelum study, bace doa penerang hati..
12) sebelum study, bace ayat Al-Quran@Yassin..
13) Jangan makan makanan dalaman haiwan :
      - Pedal ayam
      - Hati ayam
14) Jgn makan makanan yg dah dicemari semut..
15) Makan sebelum magrib ( at least 2 jam lepas kite makan, bru leh study )..
16 ) Ikot sunnah-sunnah nabi :
       - Jangan tgk name orang yg dah mati ( name dibatu nisan )
       - Jangan tgk buih2 sabun, buih2 laut.
       - Jangan tgk bende yg kotor
       - Makan makanan yang manis ( Kismis, Kurma, kacang2 )

wokey.. senang jer kan tips2 nie ? tips nie xmemerlukan korang berlari 200meter.. hihii.. sgt mudah tuk di ikot.. so, pe lagi? try, try and try ! Semoge korang dapat menjadi pelajar yg cemerlang.. Amin... :)
Peace & Smile always ! ;)

Duit Kertas Baru Malaysia Diedarkan Esok !

Salam and samat malam korang . . . . . . . . . :) 
Taraaa ! mlm nie an nak share ngan korang about duet kertas baru Malaysia.. an yakin korang semue da tahu rupe die.. tp entri nie bkan je nk tunjuk rupe, tp ape yg tersirat disebalik duet baru nie.. waaa raye nti dapat duet bru la kitew yer ;)



Mai bace nie.. duet bwu nie mempunyai ciri-ciri keselamatan taw.. buktinye, duet bwu nie mempunyai imej tande bayang, tingkap pandang telus, potret tera air dengan piksel dan angka, benang keselamatan dengan warne yg berubah-ubah, benang kanta mikro, tanda pandang telus dan petak kilat bewarna.. law korang semue nk tahu, kelebihannya, mereka yang cacat penglihatan pown leh gunekan ciri2 spesifik seperti pengenalan sentuhan tuk kenalpasti dan membezakan denominasi berlainan.

ok, skrg kite tgk kate2 Gabenor Bank Negare Malaysia lak kat bawah nieh..

“Motif reka bentuk duit syiling ini memaparkan keindahan alam semulajadi, flora dan fauna dan seni kraftangan tradisional yang terdapat di Malaysia,” – Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz (Sumber).


Haa.. lam beberape jam jer g BNM akan mengeluarkan duet bwu tuk kite semue.. sabo menunggu ye :)













JOM ! Uji Kepantasan anda menaip !

Salam n selamat sore :) hikhik... selamat ptg korang ! ehh, an xpenat2 ker wat entri nieh? hihii..
an memg suke wat post entri ;) law x, masekan an wat blog kan.... hah, kali nie an nk share ngan korang satu aktiviti yg menyeronokkan ! jom lawan sape paling laju menaip... Best taw !


korang nk try aktiviti nie, leh la KLIK SINI !
sape yg da dapat keputusan, leh la share bape markah yg korang dapat kat an, k ! sharing is caring ;)

Cara Elak Blog Kene Hack

Salam n samat petang semue :)
mm, skrg nie byk yg dah jadik mangse jenayah siber kan... antarenye blog dieowg kene hack... ptg nie an nak share tips2 elak blog kene hack.. buktinye, blog pkcik an sendiri perna sekali kene hack..
let's start !tanpe berlengah mai bace care-carenye :

Link & Email 
Elakkan daripada klik laman web yang bukan-bukan, that mean, linknye pelik2...
contohnye, www.vir.xon/ow.. selain tuh, elakkan gunekan email yg same ngan log in fb.. law korang letak email yg same ngan fb, nie memudahkan keje si hack.. law die dapat hack fb korang, die leh gak hack blog korang.. dgn info kat fb korang pown, die dah leh hack blog korang... ajdik, berhati2 yer kawan !

Next tips, Elakkan guna password yg mudah.. korang jgn la letak password cam 1234.. password tuh sgt mudah para hacker nak cam.. law leh korang try la password yg campur number n abjad.. cth, dsa34kl@
pas tuh, elakkan jugak pakai password ikot tarikh lahir, no ic and no fon... password cam nie la paling senang para hacker nak thu taw.. Faktor len, elakkan gune nombor berulang and password name korang.. contohnye, 121222, 989889 ker.. so, korang letak jer password yg pelik2 pown xpe.. yg susah org nk detect..

Besides, elakkan keluar laman maya tanpa log out.. mm.. korang2 yg selalu p cc terutamenye.. pas dah abes gune pc, korang terus tutup fb and blog.. nie berbahaye bile kite berkongsi komputer or korang buat automatics log in kat komputer cc tuh.. ingat ! jgn sesekali wat taw.. nti korang gak yg susah.. lastly, elakkan menyebarkan email korang merate tempat.. 

Komputer 
Korang perlu mengemaskini antivirus.. Korang gune lah kypesky internet security.. bile online, ia akan terus update automatic.. bile ade virus, secare automatic, die akan bg warning kat kite.. bg yg xnk beli or xde bajet, korang cari lah kat cik google, taip antivirus for windows.. selain tuh, korang perlu kemaskini windows.. p kat laman web nieh www.adobereader.com..

Manusia
Elakkan sakitkan ati orang len... maybe dengan korang pernah sakitkan ati orang len, korang di hack..

Jadi, Para Hacker dinasihatkan cube berfikir terlebih dulu ape yg bkal kite dapat law hack blog owg.. xde manfaatnye... dose da sah2 dapat kan.. satu g, bile hack blog org, kire da aniaya org tuh.. doa org2 yg teraniaya cepat dimakbulkan Allah.. bertindak menggunakan akal, tidak pade hati ~

Ok, selain an share tips nie, an adelah blogger bwu, perlu beware gak.. :)

Cara nak dapatkan Buffered Earning dari Cik Nuffnag !

Salam semue kupu-kupu malam.... eh?? kupu2 malam? hihii.. graw jer ye.. jgn mare... hihii...
hah, entri kali nie cam nek kan semangat korang kan nak bace :D law betol an ckap, sile angkat laktop ! hehee..
dah2.. merapek ape an nie kan mlm2.. jom tgk tips yg an nak bg nieh...

Firstly :
korang kenelah rajin2 wat post entri.. law wat post entri sminggu sekali ke, sebulan satu kali, susah la nk dapat BE dr nuffnag.. nti law leh, wat post entri sehari 5 entri, leh? xbohong nieh.. law korang rajin wat entri, mesti ramai yg akan singgah blog korang.. :)

Secondly :
korang law nk post entri, post la biar yg berfaedah... elakkan post bende2 yg negatif.. contohnye, post entri kutuk-mengutuk ke.. senang kate, orang pown menyampah nk bace blog korang.. an xmaksudkan korang taw.. hihiii.. cer bykkan info yg berfaedah.. ok, senangkan ?

Next :
rajin2 kan lah blogwalking.. maksud an kat snie, bile korang da jenguk atau menyinggah ke blog orang len, korang perlu lah tinggalkan jejak kat blog orang tuh kat shoutbox, post comment ker, cbox ker... nie menampakkan korang dah tgk blog die... mesti mereka akan menghargai korang n turut tgk blog korang ;)

Lastly : 
last sekali...... ok, rajin2 kan diri tuk berhubung ngan nuffnag.. ngan erti kate len, dekatkan blog korang ngan cik nuffnag.. bile keadaan camnie, mesti cik nuffnag juge rajin nk bg BE kat korang !

ha, camnew? senang jer kan syarat nye? jom try ! walaupown an still xdapatkan BE dr cik nuffnag, an akan try, try n try sampai leh dapat even xthu g bile kite leh dapat kan... kite xleh putus ase !
huhuuu.. jom ikot tips2 kat atas ;)

Graduan Bumiputera Wajar Kuasai Bahasa Mandarin

Salam semue... mat ptg !
da mam lom nie? ok, diharap semue da mam k...:)  
ok ! kali nie an nak share ngan korang semue pasal bahase mandarin..
mesti korang tertanye2 nape ye penting bahase mandarin nieh? Bi dah ok, ckup lahh... 
oppss.. jgn ckap cam tuh... sebenarnye keperluan mempelajari bahase mandarin, sgt penting taw ! same jer cam bahase english... buktinye, tgk artikel kat bwah nie, yg an ambek dr surat khabar Utusan Malaysia :


mm... selain tuh.. bile kite nk apply keje, majikan lebih suke law kite pandai dan mahir lam bahase mandarin.. 
ari tuh an nk mohon keje pown, byk yg syarat2 mahukan fasih dlm bahase english and mandarin...
k la, 2 jer an nak share ngan korang... law berkesempatan, korang try la belajo bahase mandarin.. xrugi taw.. malah mungkin menjadi rebutan majikan ! 
peace ! :)